Για την ένταξή της στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας
Έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στους υπαλλήλους αλλά και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Μεταλλουργικής μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας με τους οργανισμούς στους οποίους θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ηπειρωτική βιομηχανία.
Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός επιτάχυνε την ενεργοποίηση της εργασιακής εφεδρείας στο ευρύτερο δημόσιο, η οποία θα συμπεριλάβει αρχικά τουλάχιστον το 10% του προσωπικού 151 ΔΕΚΟ και άλλων φορέων του δημοσίου.
Στη συνέχεια εντός δύο μηνών ιδιωτικές εταιρίες, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, θα αξιολογήσουν το πλεονάζον προσωπικό σε νομικά πρόσωπα που απασχολούν τουλάχιστον 100 άτομα, με την Μεταλλουργική πάντως να μην υπάγεται σε αυτό το καθεστώς αφού αυτή τη στιγμή στην βιομηχανία εργάζονται περίπου 70 άτομα.
Η ανακοίνωση των οργανισμών και των φορέων στους οποίους θα εφαρμοστεί η εργασιακά εφεδρεία προκάλεσε πολλά ερωτηματικά στην Μεταλλουργική, καθώς μετά και τις τελευταίες αποχωρήσεις, λόγω συνταξιοδότησης, αρκετών εργαζομένων, το υπάρχον προσωπικό, συμφωνά με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της βιομηχανίας, Γιάννη Ντόντη, κρίνεται ανεπαρκές.
«Την τελευταία διετία έχουν συνταξιοδοτηθεί 40 με 50 εργαζόμενοι και στις παραγγελίες που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να ανταποκριθεί η βιομηχανία με αυτούς τους εργαζόμενους που έχει. Κάθε μείωση θα δημιουργήσει δυσκολίες», είπε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα τόνισε πως το Δ.Σ. της βιομηχανίας έχει επιχειρήματα με τα οποία θα προσπαθήσει να πείσει το Υπουργείο γιατί δεν μπορεί να ενταχθεί σε ένα καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, τη στιγμή μάλιστα που το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται είναι μοναδικό σε όλη τη χώρα και τα αποτελέσματα είναι αρκετά ικανοποιητικά.
Ο κ. Ντόντης σημείωσε ότι η ανακοίνωση της λίστας των οργανισμών που θα μπουν σε εργασιακή εφεδρεία εμπεριέχει και τη Μεταλλουργική ως θυγατρική της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων, στην οποία ίσως να υπάρχει πλεονάζων προσωπικό, σε άλλες όμως θυγατρικές που έχει ανά την Ελλάδα.
«Εμείς δεν έχουμε πλεονάζον προσωπικό ώστε να μπούμε στο καθεστώς της εφεδρείας. Όταν σχεδίαζαν μιλούσαν για την μητρική εταιρία και εμείς σαν θυγατρική είμαστε μέσα, αλλά πιστεύω ότι δε θα γίνει σε εμάς. Εμείς χρειαζόμαστε ενίσχυση και θα προσπαθήσουμε να πείσουμε γι' αυτό», επισήμανε ο κ. Ντόντης.
Κλείνοντας και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τον αν το μέλλον της Μεταλλουργικής στην περίπτωση που εφαρμοστεί τελικά η εργασιακή εφεδρεία και σε αυτή, προδιαγράφεται δυσοίωνο και ίσως περιέχει ακόμα και το κλείσιμό της, ο κ. Ντόντης, εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι ακόμα και στην απευκταία αυτή περίπτωση θα γίνει η αναγκαία αναδιοργάνωση και με όπλο τη μοναδικότητα του αντικειμένου με το οποίο ασχολείται η βιομηχανία, δε θα φτάσει σε σημείο να κινδυνέψει να σταματήσει τη λειτουργία της.
ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr/