Από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η κυβέρνηση καταγγέλλει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την επικίνδυνη παραπληροφόρηση Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη, είτε με ανύπαρκτες ''πληροφορίες'' για ''ξένους Επιτρόπους - Ανθύπατους στα υπουργεία'', είτε με ανοίκειες και ανιστόρητες εκφράσεις περί ''κατοχής'' στην Ελλάδα.
Με τη συμβολή, με τις θυσίες του Ελληνικού λαού, δίνουμε εδώ και πολλούς μήνες έναν τιτάνιο αγώνα για να σώσουμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, για να διαφυλάξουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια. Αγώνα στον οποίο οφείλουν εν πολλοίς την επιβίωσή τους και τα Μέσα Ενημέρωσης, καθώς η κατάρρευση της χώρας θα σήμαινε και τη δική τους κατάρρευση.
Αρκετά πια, λοιπόν, με την ανευθυνότητα. Τα ψέματα τελείωσαν και όλοι καλούνται πλέον να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η παραπληροφόρηση και η διαμόρφωση κλίματος σύγχυσης, είτε εδράζεται είτε όχι σε σκοπιμότητες, στρέφεται τελικώς εναντίον του δημοσίου συμφέροντος».
Ένας 42χρονος Έλληνας συνελήφθη από άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων μετά από καταδίωξη -που ξεκίνησε από την παράκαμψη των Ιωαννίνων- στα "διόδια" Δροσοχωρίου, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.
Ο 42χρονος μετέφερε με το αυτοκίνητό του 65 κιλά χασίς.
ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr/
Ψηφίσματα διαμαρτυρίας από τις επιστημονικές ενώσεις καθηγητών γαλλικής και γερμανικής γλώσσας.
Το μάθημα της Δεύτερης Ξένης Γλώσσας διδάσκεται στα Γυμνάσια από το 1992, ενώ στα Δημοτικά σχολεία από το 2005 δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να αποκτήσουν ένα παραπάνω εφόδιο στη σημερινή απαιτητική και ανταγωνιστική πραγματικότητα.
Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει να πιστοποιούνται οι γνώσεις αυτές, μέσω της σύνδεσης με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, καθώς και τη θέσπιση οργανικών θέσεων, ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο να καλύπτονται τα σχολεία κάθε φορά και από άλλο συνάδελφο, μια διαδικασία που πολλές φορές κρατάει μήνες.
Αντ΄ αυτού, πρόσφατα βρεθήκαμε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη: Με τις νέες εγκυκλίους το Υπουργείο Παιδείας ζητά το χαρακτηρισμό και παράλληλα τον οριστικό χαρακτηρισμό των Δημοτικών σχολείων και των Γυμνασίων σε γαλλόφωνα και γερμανόφωνα!
Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση σημαίνει ότι :
α. Ένα μεγάλο μέρος των μαθητών θα αναγκαστεί να παρακολουθεί όχι τη γλώσσα της προτίμησής του αλλά τη γλώσσα της πλειοψηφίας χάνοντας κάθε ενδιαφέρον για τη Δεύτερη Ξένη Γλώσσα.
β. Καταστρατηγείται το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής. Με ποιο κριτήριο θα κληθεί ο προϊστάμενος να χαρακτηρίσει ένα σχολείο ως γαλλόφωνο ή γερμανόφωνο; Μπορεί να του δώσει αυτό το δικαίωμα μία, σε πολλές περιπτώσεις, ασθενής πλειοψηφία μαθητών (π.χ. 25 μαθητές για τη μια γλώσσα και 22 για την άλλη;).
Μπορεί να προκαθορίσει κανείς ότι στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα η πλειοψηφία θα επέλεγε πάντα τη συγκεκριμένη γλώσσα;
Ζητάμε να αποδοκιμάσετε αυτήν την πρακτική, και να εκφράσετε τη διαμαρτυρία σας στους αρμόδιους φορείς, τονίζοντας παράλληλα την αντιπαιδαγωγική και αδικαιολόγητη από κάθε άποψη αυτή απόφαση.
Οι επιστημονικές ενώσεις των καθηγητών Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας
http://www.apf.gr/ http://www.deutsch.gr/ http://www.pasykaga.gr/ http://www.apfl.gr/
Το μέτρο της περαίωσης που εφάρμοσε πέρσι το χειμώνα το Υπουργείο Οικονομικών είχε ως αποτέλεσμα να μπουν στα Δημόσια Ταμεία πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες προτίμησαν να περαιωθούν τώρα, για να γλιτώσουν έναν πιο επώδυνο έλεγχο αργότερα.
Υπήρξαν όμως και άλλοι τόσοι που έγραψαν την περαίωση… "στα παλιά τους τα παπούτσια" και τώρα θα βρεθούν τετ – α – τετ με τον εφοριακό της περιοχής τους!
Το οικονομικό επιτελείο, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να μαζέψει έσοδα από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (μόλις λίγες δεκάδες ευρώ) και από τις πισίνες (επίσης μερικά εκατομμύρια ευρώ), στρέφει το βλέμμα του στην πατροπαράδοτη και καλοδουλεμένη συνταγή: στους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες και στους μισθωτούς, που αρνήθηκαν να υποστούν το «φέσι» της περαίωσης.
Ήδη στις εφορίες έχει σταλεί σχετική ενημέρωση να ξεκινήσουν άμεσα τις κλήσεις σε όσους εντοπίζουν να μην έχουν περαιωθεί, για να προσκομίσουν τα βιβλία τους για έλεγχο.
Η διαδικασία αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες βδομάδες και, σε όποιες περιπτώσεις βρίσκονται παρατυπίες, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά!
ΜΕ ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ ΑΠΟ παραιτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που δεν θα θελήσουν να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας, αλλά ούτε και να προκαλέσουν κοινοβουλευτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες εάν ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν τους πείσει με τη νέα συμφωνία που κομίζει από την τρόικα και τις κινήσεις καλής θέλησης που εξετάζει να κάνει προς τη δοκιμαζόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Αυτή την ώρα, και ενώ δεν έχει προσδιοριστεί το πλαίσιο για την πορεία της χώρας που διαμορφώνει το νέο «πακέτο σωτηρίας», τουλάχιστον 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται απέναντι από την κυβέρνηση με άγριες διαθέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», το νέο στοιχείο στο εκρηκτικό πεδίο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος είναι η πρόθεση ενός αξιοσημείωτου αριθμού βουλευτών να παραιτηθούν από τις θέσεις τους αρνούμενοι να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τουλάχιστον όχι έτσι όπως έχει περιγραφεί ως τώρα. Επιλέγουν, δε, τον δρόμο της αποχώρησης για να διαχωρίσουν τη θέση τους από επερχόμενες αρνητικές, όπως πιστεύουν, εξελίξεις χωρίς να κατηγορηθούν ως «αποστάτες» - εξ ου και έχουν περιοριστεί δραστικά οι πιθανότητες να καταψηφίσει κάποιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Όπως διευκρινίζουν, δεν επιδιώκουν να ρίξουν την κυβέρνηση ή να έχουν δική τους αυτόνομη κοινοβουλευτική παρουσία, αλλά να διασώσουν την προσωπική τους παρουσία. Γι’ αυτό και εμφανίζονται πρόθυμοι να παραχωρήσουν τις έδρες στο κόμμα τους - προσφέροντας τη δυνατότητα ανάδειξης των αναπληρωτών τους σε βουλευτές - ώστε να μη διαταράξουν τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει περίπου μία δεξαμενή 8-10 βουλευτών που σκέφτονται αυτή τη, σχετικά ομαλή, διέξοδο και εκτιμάται ότι εάν ο πρωθυπουργός δεν κάνει αποτελεσματικές κινήσεις, πιθανόν περίπου οι μισοί να μην υποχωρήσουν και να κάνουν τελικά τη σκέψη αυτή και πράξη.
Μια τέτοια κίνηση, εφόσον δεν αποτραπεί από το Μέγαρο Μαξίμου και εάν αφορά τουλάχιστον 3-4 βουλευτές, θα προκαλέσει τεράστιο πολιτικό ζήτημα έστω κι αν η κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ δεν κλονιστεί. Κυρίως το μήνυμα προς το οργανωμένο τμήμα και τη βάση του ΠΑΣΟΚ θα είναι ηχηρό, ενώ θα τροφοδοτήσει και τις κοινωνικές αντιδράσεις.
Οι πλέον «ύποπτοι» για μια τέτοια κίνηση δεν βρίσκονται ανάμεσα στους 16 βουλευτές που απέστειλαν πρόσφατα επιστολή στον πρωθυπουργό, αλλά θεωρούνται εκείνοι που αποφεύγουν να μιλήσουν έντονα και ανοιχτά κατά της κυβερνητικής πολιτικής.
«Φοβόμαστε περισσότερο όσους δεν μιλάνε αλλά είναι φανερό ότι διαφωνούν, παρά εκείνους που εκτονώνονται με δημόσιες τοποθετήσεις και συγκεκριμένες διαφοροποιήσεις», επισημαίνει αρμόδιος κοινοβουλευτικός παράγοντας.
Η προοπτική αυτή πάντως έχει αιφνιδιάσει τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου που δεν ανέμεναν μέχρι πρότινος ότι η δυσφορία των βουλευτών θα έβρισκε και αυτή τη μορφή να εκδηλωθεί. Πρόθεση της ηγεσίας είναι να θέσει θέμα ψήφου εμπιστοσύνης και ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, είτε επισήμως είτε έμμεσα, πλην σαφώς, αφού η ψήφιση του προγράμματος είναι καθοριστικής σημασίας. Ομως από την ώρα που κάποιοι βουλευτές σκέφτονται την παραίτηση ένα τέτοιο μέτρο είναι άνευ ουσίας.
Οι 85 πρώτοι φορείς που θα επηρεαστούν!
Απολύσεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα φέρνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, στο πλαίσιο ενός γενναίου προγράμματος συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημόσιων οργανισμών που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα.
Στην επικίνδυνη ζώνη μπαίνουν πλέον 135 Οργανισμοί του Δημοσίου που απορροφούν περισσότερα από το 91% των κρατικών επιχορηγήσεων και θα ενταχθούν σε προγράμματα ανασυγκρότησης, συγχωνεύσεων ομοειδών φορέων, καταργήσεων, ακόμα και αποκρατικοποιήσεων. Στόχος είναι η εξοικονόμηση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό που θα επιτευχθεί με μείωση του λειτουργικού κόστους, αλλά πλέον και με απολύσεις προσωπικού κυρίως από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και ΑΕ του Δημοσίου που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.
Παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι δεν θα γίνουν απολύσεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου, ασφαλείς πηγές τις οποίες επικαλείται το «Έθνος της Κυριακής» αναφέρουν ότι η τρόικα επέμενε στην απόλυση προσωπικού για να επιτευχθούν μόνιμες εξοικονομήσεις στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, αφού θεωρεί ότι η διαδικασία των μετατάξεων δεν έχει αποδώσει.
Οι 85 πρώτοι φορείς που θα επηρεαστούν είναι οι εξής:
Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε.• Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας• Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών• Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας• Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων• Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων• Ελληνικός Οργανισμός Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας• Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών "ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ"• Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή• Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός• Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών• Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών• Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης• Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών και Αθλητικών Σωματείων• Εταιρία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών• Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε.• Ινστιτούτο Νεολαίας• Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων• Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης• Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας• Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.• Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη Αριστοτελείου Πανεπιστημίου• Θεσσαλική Εταιρία Ψυχικής Υγείας• Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας• Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων• Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας Α.Ε.• Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για Εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων• Πανεπιστημιακή Λέσχη Πανεπιστημίου Αθηνών• Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης• Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά• Οργανωτική Επιτροπή Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics 2011• Εταιρεία Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων "ΙΡΙΣ"• Οργανισμός Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Απασχόλησης "Δήμητρα"• Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης• Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος• Διεθνής Εταιρεία Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας• Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας Του Παιδιού και Του Εφήβου• Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία• Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας• Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς• Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού• Ψυχογηριατρική Εταιρεία "Ο ΝΕΣΤΩΡ"• Φορέας Ψυχικής Υγείας "ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ"• Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία• "Η ΜΕΡΙΜΝΑ"• ΚΛΙΜΑΚΑ - Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου• Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους• Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού• Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών• Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας• Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης• Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου• Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας• Μουσείο Μπενάκη• Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου• Εταιρία Ψυχοκοινωνικής - Κινητικής Αποκατάστασης και Μέριμνας Υγείας• Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ• Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων• Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες• Πανελλαδική Ενωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και Επαγγελματική Επανένταξη• ΣΥΝΘΕΣΗ - Εταιρεία Ερευνας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης• Ειδικό Ταμείο Οργανώσεως Συναυλιών Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης• Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας "ΑΘΗΝΑ"• Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες• ΕΔΡΑ Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων• Ελληνική Ομοσπονδία Αρσης Βαρών• ΑΛΘΑΙΑ Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας• Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων• Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή• Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας• Οργανισμός Εθελοντισμού "ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ"• Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Ερευνας Παρέμβασης ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ• Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών• Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού• "Συν-ειρμός" Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης• Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς• Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης• Εστία Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης• Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων• Ωδείο Αθηνών• Ελληνική Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης• ΙΑΣΙΣ• Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης• Εθνικό Κέντρο Ερευνας Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη.
Ειλημμένη είναι η απόφαση του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν υπερψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στη Βουλή.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν ενώπιον του διλήμματος "σταθερή κυβέρνηση ή χρεοκοπία"
Την περασμένη εβδομάδα ο Γ. Παπανδρέου πέρασε πολλές ώρες στα τηλέφωνα μιλώντας με ξένους ηγέτες και τα πρόσωπα-κλειδιά στην Ευρώπη.
Ήταν σε "ανοιχτή γραμμή" με το οικονομικό επιτελείο και αναχώρησε για το Λουξεμβούργο και τον Ζ.Κ. Γιούνκερ, όταν πια είχε καθαρή εικόνα για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
Ενδιαμέσως, το επιτελείο του πρωθυπουργού διάβασε σε κείμενο, με 16 υπογραφές, τις πρώτες αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη δεν είχαν αποτυπωθεί οι αποφάσεις για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου είχε ουσιαστικά "κλειδώσει" την 5η δόση του δανείου, το νέο δάνειο και το πλάνο της συμφωνίας με την τρόικα.
Οχι, όμως, το "ναι σε όλα" της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του για το μεσοπρόθεσμο, τη βασική προϋπόθεση για τα παραπάνω!
Στο πρωθυπουργικό γραφείο η ένταση είχε χτυπήσει "κόκκινο" και κάθε φορά που ο Γ. Παπανδρέου σήκωνε το ακουστικό για μία ακόμη συνομιλία, οι συνεργάτες του κρατούσαν την αναπνοή τους, ώσπου να πληροφορηθούν αν η διαπραγμάτευση προχωρούσε ένα βήμα εμπρός ή προσέκρουσε σε αδιέξοδο - στη... χρεοκοπία.
"Το δίλημμα είναι σαφές, ξεκάθαρο και αυτονόητο", δηλώνει έμπιστος συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, επιδιώκοντας να πείσει τους συνομιλητές του ότι "ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, έχοντας εμπιστοσύνη στους βουλευτές του για την τελική τους κρίση". Και αν δεν το πετύχει; "Ολα είναι ανοιχτά", τονίζει κυβερνητικός παράγοντας αφήνοντας "εύγλωττα" υπονοούμενα και αποκαλύπτοντας ότι το "παιχνίδι πια έχει μόνο μονόδρομους".
Το δίλημμα
Εάν -εξηγεί- δεν λάβει ο Παπανδρέου την έγκριση καταρχάς από τους βουλευτές του να προχωρήσει, τότε θα προσφύγει στις κάλπες. "Εκλογές εδώ και τώρα", προσθέτει χαρακτηριστικά. Έγκυρες πληροφορίες τονίζουν ότι οι κάλπες μπορεί να στηθούν στην έμπλεο συμβολισμών ημερομηνία, αυτήν για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, στις 24 Ιουλίου. Με το δίλημμα (υπαρκτό τότε...) χρεοκοπία ή σταθερή κυβέρνηση; Στο Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε δεν κρύβουν ότι, παρότι ο πρωθυπουργός έχει χαράξει πορεία αντίθετη από τις πρόωρες εκλογές, εντούτοις αν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψηφίσουν τον τριετή προϋπολογισμό, τότε θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη η απόφαση για προσφυγή στις κάλπες.
Η πρόσκληση για συναίνεση προς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτιμάται ότι θα παραμείνει "διαρκείας", χωρίς όμως να καθορίζει και να προσδιορίζει αποφάσεις, χρονοδιαγράμματα και συμβιβασμούς, που ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη αναλυτικά συζητήσει με τους δανειστές μας.
Το "μεσοπρόθεσμο" σε ένα και μόνο άρθρο έχει τη λογική της σοβαρής πολιτικής δέσμευσης για τα επόμενα χρόνια. Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι οι "μεσοβέζικες λύσεις" είναι στην κρισιμότερη περίοδο μετά τη μεταπολίτευση, επικίνδυνες, και μπορεί να αποδειχθούν αφετηρία αποσταθεροποίησης.
Ζητεί για την ακρίβεια "καθαρή απάντηση" από την κοινοβουλευτική του ομάδα, πιστεύοντας ότι η λογική της κομματικής πειθαρχίας σε τούτη τη φάση περνά κάτω από τον πήχη των εθνικών προσδοκιών. Και έχει λάβει οριστικά τις αποφάσεις του...
ΠΡΩΤΟ ΚΡΑΣ ΤΕΣΤ
Ο όρος που έθεσε η τρόικα δεν επιδέχεται παρερμηνείες. ''Ναι στην 5η δόση, στο νέο δάνειο'', αλλά και εσείς ''ναι σε όλα'' από το ελληνικό κοινοβούλιο". Τα επόμενα τρία εικοσιτετράωρα ίσως είναι τα δυσκολότερα για την κυβέρνηση από την υπογραφή του Μνημονίου.
Αύριο στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει ατύπως το υπουργικό συμβούλιο, όπου, όλες οι πληροφορίες λένε, η συζήτηση θα δοκιμάσει τις "αντοχές" της κυβέρνησης. Αρκετοί υπουργοί αναμένουν σαφείς απαντήσεις από το οικονομικό επιτελείο, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να δώσουν "λευκή επιταγή" ειδικά για το ενδεχόμενο απολύσεων, τις φοροαπαλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις.
Ιδού το μεσοπρόθεσμο!
Αυτή την εβδομάδα θα περάσει από την κρίση του Υπουργικού Συμβουλίου, των βουλευτών και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που καλούνται να το εγκρίνουν στην "πρώτη ανάγνωση". Σταθμός, όμως, παραμένει η ημερομηνία της ψήφισής του. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν αποκλείουν να ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή σε χρόνο μεταγενέστερο της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 23-24 Ιουνίου. Μέχρι το τέλος του μήνα, πάντως, ή "όλα ή εκλογές!".
Που σημαίνει ότι το μεσοπρόθεσμο σε ένα άρθρο είτε θα ψηφιστεί από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ή θα οδηγήσει σε εξελίξεις.
Φαίνεται, όμως, ότι ο εφαρμοστικός νόμος που θα ακολουθήσει εντός του Ιουνίου θα έχει τόσα άρθρα όσα χρειάζονται οι βουλευτές της συμπολίτευσης και της μείζονος αντιπολίτευσης για να εκφράσουν τις επιμέρους διαφωνίες τους. Οι πληροφορίες λένε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η ΝΔ, για παράδειγμα, μπορεί να καταψηφίσει το "μεσοπρόθεσμο", αλλά μπορεί να στηρίξει τις αποκρατικοποιήσεις και άλλα μέτρα στον "εκτελεστικό συμπυκνωμένο νόμο".
ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr
Τι ετοιμάζει ο πρωθυπουργός;
«Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σημαίνει δεκαετές τούνελ για την ελληνική κοινωνία. Πρέπει να γυρίσουμε στο 2000, πριν από την είσοδο στην ΟΝΕ. Ό,τι εισόδημα δημιουργήθηκε από τότε μέχρι σήμερα, οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στα δανεικά και πρέπει να αφαιρεθεί».
Με αυτά τα λόγια περιγράφει την κατάσταση στη χώρα κορυφαίος παράγοντας της κυβέρνησης, ο οποίος εκφράζει αμφιβολίες για το αν μπορεί η κοινωνία να αντέξει το βάρος και αν η κυβέρνηση έχει την ικανότητα να διαχειριστεί μια τόσο σύνθετη υπόθεση.
Η διαδικασία εκλογίκευσης ξεκινά από αύριο, με την άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ θα ακολουθήσει το πολιτικό συμβούλιο, η συνεδρίαση του ΚΤΕ και το τακτικό υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη, όπου αναμένεται να εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμο.
Την ίδια ημέρα ή την Πέμπτη θα κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου.
Όπως αναφέρει σήμερα η «Ελευθεροτυπία», στην περίπτωση που υπάρξουν δυσάρεστες για την κυβέρνηση εκπλήξεις στην ψηφοφορία στη Βουλή, και η κυβέρνηση εξασφαλίσει από την τρόικα τη νέα οικονομική βοήθεια, θα ανοίξει ο δρόμος για τον ανασχηματισμό.
Για τρία πράγματα είμαστε σίγουροι: ο πρωθυπουργός θα μειώσει τον αριθμό των μελών του υπουργικού συμβουλίου, θα αξιοποιήσει εξοκοινοβολευτικούς παράγοντες και θα αλλάξει το οικονομικό επιτελείο.
Το θέμα του δημοψηφίσματος παραμένει στο τραπέζι. Κάποιοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση το συντηρεί στην επικαιρότητα για να εκφοβίσει τους πολιτικούς αντιπάλους της. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στο υπουργείο Εσωτερικών εξετάζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος.
80 ευρώ τον μήνα για κάθε 1.000 ευρώ αμοιβής θα χάσουν οι εργαζόμενοι και από 48 ως και 120 ευρώ οι συνταξιούχοι.
Ενα χρόνο μετά το μνημόνιο και τις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων η κυβέρνηση σε συμφωνία με την τρόικα προχωρεί στο νέο πακέτο μέτρων που θα οδηγήσει σε μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων ως 80 ευρώ τον μήνα για κάθε 1.000 ευρώ αμοιβής και στη μείωση των συντάξεων άνω των 1.700 ευρώ από 48 ως και 120 ευρώ τον μήνα.
Στον ιδιωτικό τομέα οι περικοπές θα είναι πιο ελαστικές και θα περιοριστούν στο 2% με την αύξηση της εισφοράς υπέρ των ανέργων στο 3%, που επιβάλλεται πλέον σε όλους τους εργαζομένους (Δημόσιο, ΔΕΚΟ, επιχειρήσεις) προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες για την καταβολή επιδομάτων στους 700.000 και πλέον ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ.
Τα επώδυνα αυτά μέτρα σε συνδυασμό με περικοπές στο εφάπαξ των 130.000 δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι περιμένουν στην ουρά του Ταμείου τους, αν και έχουν συνταξιοδοτηθεί εδώ και δύο χρόνια, σε ποσοστό τουλάχιστον 10% και το «πάγωμα» της καταβολής των αναδρομικών ύψους 140 εκατομμυρίων στους δικαστικούς είναι ο λογαριασμός που απαίτησαν οι δανειστές μας προκειμένου να συγκρατηθεί το έλλειμμα του τρέχοντος προϋπολογισμού στα 17 δισ. ευρώ.
Είναι προφανές ότι το κέντρο βάρους των πολιτικών εστιάζεται στην περικοπή των αποδοχών στον δημόσιο τομέα, των συντάξεων και των επιδομάτων κοινωνικής πολιτικής που αντιστοιχούν στα δύο τρίτα των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού.
« Δεν μας άφησαν κανένα περιθώριο. Η τρόικα απαίτησε να ψαλιδιστούν τα πάντα» εκμυστηρεύονται πηγές του υπουργείου Οικονομικών που βρέθηκαν στη δύσκολη θέση να διαπραγματευθούν τους όρους της καταβολής της 5ης δόσης των 12 δισ. ευρώ της βοήθειας προς τη χώρα μας με την τρόικα που έμεινε στην Αθήνα περίπου ένα μήνα (από τις 9 Μαΐου).
Η ομολογία αυτή αποκαλύπτει και τη διαπραγματευτική αδυναμία που είχε η κυβέρνηση με τους τροϊκανούς καθώς τα φορολογικά έσοδα παρουσίασαν ως και το τέλος Μαΐου μεγάλες αποκλίσεις από τους στόχους που μόνο εν μέρει οφείλονται στην ύφεση. Οπως διαπιστώθηκε, εκ των υστέρων, το κύριο λάθος αποτέλεσε η αλλαγή της φορολόγησης με την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στις 12.000 ευρώ και για τους ελεύθερους που κατηγορούνται από όλους για κατά σύστημα φοροδιαφυγή, αλλά και στη μείωση της παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών καθώς τα εισοδήματα συρρικνώθηκαν και στον ιδιωτικό τομέα.
Ετσι, η κυβέρνηση στις επίπονες διαπραγματεύσεις με την τρόικα οδηγήθηκε στην απόφαση να κοπεί και το αφορολόγητο όριο 8.000 ευρώ για όλους πλην των συνταξιούχων.
Πλέον όλα έχουν κλείσει και απομένουν η έγκριση του πακέτου των μέτρων από το Υπουργικό Συμβούλιο και η ψήφισή του από τη Βουλή.
Η «δοκιμασία» αυτή, όπως χαρακτηρίζεται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Το μέτρο που «καίει» είναι η μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων καθώς για πρώτη φορά επιβάλλεται σε όλους ασφαλιστική εισφορά 3% υπέρ των ανέργων ενώ σε όλους κόβεται στο μισό το κίνητρο απόδοσης που κυμαίνεται από 57 ως 100 ευρώ τον μήνα και πλέον περιορίζεται στα 28 ως 50 ευρώ τον μήνα. Θα ακολουθήσει η θεσμοθέτηση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, με κεντρική κατεύθυνση την εξομοίωση των αποδοχών με τις αντίστοιχες θέσεις του ιδιωτικού τομέα.
Κληρικοί - βουλευτές
«Θύελλα αντιδράσεων» έχει προκαλέσει στην Εκκλησία η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών που αποκάλυψε «Το Βήμα της Κυριακής» πριν από δύο εβδομάδες να περικοπούν οι μισθοί των κληρικών κατά 50% και η διαφορά να καταβάλλεται από πόρους των μητροπόλεων.
Το μέτρο αυτό, όπως και οι περικοπές της αποζημίωσης και των «έξτρα» αμοιβών των βουλευτών, θα αποφασιστούν και θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος θα σηκώσει και το βάρος της ανακοίνωσής τους, μαζί με τη συνολική λύση που συμφώνησε στο Λουξεμβούργο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες στέλνει με συνέντευξή του στη REAL NEWS ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης.
«‘Οποιος οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές είναι σαν της δίνει την τελευταία σπρωξιά στο γκρεμό», δηλώνει υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2013.
Δεν απαντά ευθέως στο ερώτημα αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αλλά υπογραμμίζει πως η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Προσθέτει πως «αξίζει τιμή σε όλους τους βουλευτές που αποτελούν την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει δυσκολότερη περίοδος στη σύγχρονη ιστορία για να είσαι μέλος της Βουλής όπως και μέλος της κυβέρνησης».
Επιτίθεται στον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ για τη στάση τους λέγοντας πως « Ο κ. Σαμαράς βάζει το προσωπικό και μικροκομματικό του συμφέρον πάνω από το εθνικό. Την ώρα της πυρκαγιάς είναι αδιανόητο να προτείνει συναίνεση ο πυροσβέστης και να την αρνείται ο εμπρηστής».
Τονίζει ότι ο αναδρομικός έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και του πόθεν έσχες που θα ψηφιστεί με νέο νόμο θα αφορά « όλα τα κόμματα που ιδρύθηκαν και εκπροσωπήθηκαν στη μεταπολίτευση ακόμα και αν σήμερα δεν υπάρχουν».
Διαβεβαιώνει ότι ο στενός δημόσιος τομέας θα μειωθεί κατά 150.000 υπαλλήλους τα επόμενα τρία χρόνια χωρίς απολύσεις και υπενθυμίζει πως από το 2009 μισθοδοτούνται ήδη 130.000 λιγότεροι υπάλληλοι.
Δεν είναι λίγοι οι υπουργοί που εναντιώνονται σε μια τέτοια εξέλιξη. Αρχής γενομένης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος μιλώντας στο Mega, τόνισε πως εάν τοποθετηθεί Επίτροπος ο οποίος θα του λέει τι θα κάνει, θα παραιτηθεί.
"Δεν νομίζω πως θα υπάρξει ένας ξένος που θα έρθει στο υπουργείο και θα μου πει αν θα δώσω ή όχι τα λεφτά στους αγρότες" δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ στην ερώτηση εάν θα παραιτηθεί εάν τοποθετηθεί ένας τέτοιος επίτροπος απάντησε "Βεβαίως".
"Μεταφορά τεχνογνωσία από το εξωτερικό ναι, πρώτος θα τη δεχθώ και θα την εφαρμόσω.
Να' έρθει ένας μπάστακας έξω από το γραφείο μου και να λέει πού πάνε τα χρήματα, ενώ τους στόχους τους έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα, δεν το αποδέχομαι" υπογράμμισε.
Αρκετοί σκέφτονται την παραίτηση!!!
Κύμα παραιτήσεων υπουργών πριν από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος φοβούνται στο Μέγαρο Μαξίμου. Από τη μία, η εκκωφαντική σιωπή κορυφαίων στελεχών όπως η Βάσω Παπανδρέου, που δεν ανοίγει τα χαρτιά της και από την άλλη, οι συντεταγμένες ή άναρχες κινήσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες από ομάδες βουλευτών, προκαλούν ρίγη ανησυχίας στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, που προσπαθεί να αποτρέψει την καταψήφιση των μέτρων και να προλάβει ένα τσουνάμι εθελοντικών αποχωρήσεων βουλευτών.
Όπως αναφέρει σήμερα στο κεντρικό της θέμα η εφημερίδα Real News, η αβάσταχτη πίεση της κοινής γνώμης απέναντι στα νέα σκληρά μέτρα και οι μαζικές συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» στις πλατείες, αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που καλούνται με την ψήφο τους να βγάλουν «το φίδι από την τρύπα».
Η κίνηση των 16, η πρόθεση και άλλων παπανδρεϊκών βουλευτών να υπογ΄ραψουν την ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, η απόσυρση ονομάτων την τελευταία στιγμή, όπως του Γιάννη Αμοιρίδη, της Νάντιας Γιαννακοπούλου ή του Σπύρου Μαργέλη, οι «καυτές» επικοινωνίες με το Μαξίμού, οι κυβιστήσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου, αλλά και η εκ των υστέρων διαφωνία των βουλευτών που συνυπέγραψαν το κείμενο ως προς τη στόχευσή του, δείχνουν πως η συνοχή και οι αντοχές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, εξαντλούνται.
Πώς θα εκφραστεί αυτό;
Ακόμη κανένας δεν γνωρίζει, αφού και οι δηλώσεις των βουλευτών είναι συγκεχυμένες και αντιφατικές.
«Αν δεν πειστώ, ή θα παραιτηθώ ή θα καταψηφίσω», δήλωσε ο Π. Κουρουμπλής, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Θ.Ρομπόπουλος, Δ. Λιντζέρης και Ε.Νασιώκας.
Τα δύο σενάρια για το άμεσο μέλλον.
Οπλισμένος με τις διαβεβαιώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ο Γιώργος Παπανδρέου στρέφει την προσπάθεια οικοδόμησης συναίνεσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, μέσα σε μία εύφλεκτη κοινωνική ατμόσφαιρα.
Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η προσεχής εβδομάδα, κατά την οποίά θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου, θα είναι ίσως η κρισιμότερη του 2011, μέσα σε έναν εν δυνάμει «Ιούνιο των εκπλήξεων».
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, ο κ. Παπανδρέου ολοκληρώνει άτυπες συνομιλίες ενημέρωσης με τους υπουργούς, συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια καταθέτει το Σχέδιο σε διευρυμένο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, όπου ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται να υποστεί σφοδρή κριτική.
Ωστόσο, ακόμη και αν η κυβέρνηση περάσει επιτυχώς τις «Συμπληγάδες του Ιουνίου», κοινή είναι η πεποίθηση ότι η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου επιβάλλει «νέου τύπου νομιμοποίηση», η οποία μπορεί να προέλθει είτε από προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είτε μέσα από έναν ευρύ ανασχηματισμό ή ακόμη και από κάποιου είδους δημοψήφισμα.
Στην Ευρώπη πάντως, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο σενάρια για την Ελλάδα.
Το πρώτο είναι να εγκριθεί το νέο πακέτο στήριξης και να ζητηθεί από πιστωτικά ιδρύματα να συνεχίσουν την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος ανταλλάσσοντας τα ομόλογα που λήγουν, με νέα. Το δεύτερο – και απευκτέο – σενάριο είναι να διαφωνήσει η Γερμανία.
Να δοθεί μόνο η πέμπτη δόση και να μετατεθούν οι οριστικές αποφάσεις για το Σεπτέμβριο.
Προγράμματα για νέους, γυναίκες, επιστήμονες, άτομα ειδικών κατηγοριών και πλησίον της σύνταξης. Οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται στα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ και στα ΚΕΠ. Οι άνεργοι θα πρέπει να έχουν κάρτα.
Μια διέξοδο στα «θύματα» της μάστιγας της ανεργίας επιχειρεί να δώσει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού μέσω οκτώ προγραμμάτων, που απευθύνονται σε άνεργους νέους, ΑμεΑ, γυναίκες, μακροχρόνια ανέργους, ανθρώπους πλησίον της σύνταξης και επιστήμονες.
Πρόκειται για το τετραετές και το διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης, το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, το ειδικό τριετές πρόγραμμα για ανέργους ΑμεΑ, το πρόγραμμα επιχορήγησης 6.000 ελεύθερων επαγγελματιών-επιστημόνων, το πρόγραμμα «επιχειρηματικότητα 4.000 γυναικών» και το πρόγραμμα επιχορήγησης 800 ανέργων ΑμεΑ.
Επιπλέον, πέραν των παραπάνω δράσεων, «τρέχει» και η επιχορήγηση 200.000 θέσεων που αποσκοπεί στη διατήρηση 400.000 θέσεων εργασίας, ενώ εξίσου αξιόλογη είναι και η «οδός» της Κοινωφελούς Εργασίας που υλοποιείται από το υπουργείο Εργασίας και προσφέρει περισσότερες από 55.000 θέσεις.
Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στα εν λόγω προγράμματα είναι οι υποψήφιοι:
• Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου και να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ.
• Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
• Να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης. Δεν συμμετέχουν άτομα που κατά τον τελευταίο χρόνο είχαν απασχοληθεί στην ίδια επιχείρηση ή όσοι τοποθετούνται αναγκαστικά με τις διατάξεις του Ν.2643/98.
Όσο για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, θα πρέπει να ανατρέξουν στο πλησιέστερο ΚΠΑ ή ΚΠΑ 2 της περιοχής τους για να κάνουν την αίτηση, ενώ η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και μέσω των ΚΕΠ.
Μόρια για εποχικές θέσεις μέσω ΑΣΕΠ.
Καταλυτικό παράγοντα στη διεκδίκηση μιας θέσης εποχικής απασχόλησης στο Δημόσιο ή στους ΟΤΑ συνιστά το κριτήριο της ανεργίας για τους υποψήφιους όλων των εκπαιδευτικών κατηγοριών.
Ο «χρόνος ανεργίας» μπορεί να μοριοδοτείται λιγότερο τα τελευταία δύο χρόνια, βάσει του νόμου 3812/2009, όμως συνεχίζει να αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για όσους είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ για διάστημα έως ένα έτος. Το κριτήριο της ανεργίας πριμοδοτείται με 200 μονάδες για 4 μήνες ανεργίας (έναντι 1.000 στο παρελθόν) και με 75 μονάδες ανά μήνα ανεργίας (έναντι 50 τον μήνα), με ανώτερο όριο τους 12 μήνες.
Συνεπώς, ένας άνεργος με 12 μήνες κάρτα ανεργίας συγκεντρώνει 1.000 «πολύτιμα» μόρια και άρα περισσότερες πιθανότητες να διεκδικήσει μια θέση με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, απέναντι σε κάποιον που διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και τα ίδια πτυχία με τον άνεργο.
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
Ανακούφιση και για χιλιάδες εμπόρους και επαγγελματίες, που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους πριν από δύο έτη και είναι άνεργοι, αποτελεί το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που υλοποιείται αυτή την περίοδο από το υπουργείο Εργασίας.
Οι άνεργοι θα πρέπει να απευθύνονται στα Κέντρα Προώθησης στην Απασχόληση του ΟΑΕΔ είτε δικαιούνται επίδομα ανεργίας είτε όχι και να έχουν πάντα σε ισχύ την κάρτα ανεργίας.
Εκεί μπορούν να αναζητήσουν θέσεις εργασίας με επιδότηση του ΟΑΕΔ σε ειδικότητες που ζητούν οι επιχειρήσεις.
Ο διαδικτυακός τόπος του ΟΑΕΔ www.oaed.gr παρέχει αναλυτικές πληροφορίες.
Τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος
Φόρος Ακίνητης Περιουσίας µε χαµηλό αφορολόγητο όριο, στα επίπεδα των 100.000 ευρώ, έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, µείωση του φόρου των επιχειρήσεων, δύο συντελεστές ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, καθώς και µείωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήµατος, εξαιρουµένων των συνταξιούχων, περιλαµβάνει µεταξύ των άλλων το πακέτο µέτρων που συµφώνησε η κυβέρνηση µε την τρόικα.
Πρόκειται για τα µέτρα που θα περιλαµβάνονται στο Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα για την οικονοµία, τα έσοδα κάποιων εκ των οποίων (ύψους 6,4 δισ. ευρώ) προορίζονται για να καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων τουφετινού προϋπολογισµού και τα υπόλοιπα (22 δισ. ευρώ) για τη µείωση του ελλείµµατος την τριετία 2012-2015.
Σύµφωνα µε πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στα µέτρα για το 2011 συµφωνήθηκε να περιλαµβάνεται και η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα η οποία θα υπολογιστεί ανάλογα µε τη συνολική αξία της περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη και µε βάση την τιµή που κοστίζει το τετραγωνικό µέτρο στην περιοχή όπου βρίσκεται η ιδιοκτησία.
Σηµειώνεται ότι στο σχέδιο του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος, το οποίο ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, προβλέπονταιακόµη για το 2011 αύξηση της φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή οχήµατα, µείωση των φορολογικών απαλλαγών (µεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ.), αύξηση των τελών κυκλοφορίας Ι.Χ., επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα µη αλκοολούχα ποτά και στο φυσικό αέριο και αύξηση του φόρου στα τσιγάρα που θα κάνει ακριβότερα όσα είναι φθηνά σήµερα.
Στα µέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το 2012, κυβέρνηση και τρόικα συµφώνησαν να περιλαµβάνονται:
1. Η ΑΛΛΑΓΗ του τρόπου υπολογισµού του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Το σηµερινό αφορολόγητο όριο των 400.000 ευρώ (αντικειµενικής αξίας) εξετάζεται να µειωθεί στα επίπεδα των 100.000 ευρώ. Από το όριο αυτό και πάνω θα επιβάλλεται φόρος που θα υπολογίζεται µε κλίµακα. Με το νέο καθεστώς εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβάλουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ανάλογα µε την αξία της περιουσίας τους.
2. Η ΜΕΙΩΣΗ του αφορολόγητου ποσού εισοδήµατος το οποίο σήµερα είναι 12.000 ευρώ για όλους τους φορολογουµένους. Απότη µείωση του αφορολόγητου ορίου θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι. Εξετάζεται αν δικαιολογείται συνταγµατικά να ισχύσει διαφορετικό αφορολόγητο όριο για τους µισθωτούς και διαφορετικό για τους ελεύθερους επαγγελµατίες. Στην περίπτωση αυτή θα είναι χαµηλότερο το αφορολόγητο ποσό για τους επαγγελµατίες. Το νέο αφορολόγητο όριο θα επιφέρει αύξηση φόρου σε όλους τους φορολογουµένους.
3. Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του σηµερινού χαµηλού συντελεστή ΦΠΑ 6,5% και η διατήρηση δύο µόνο συντελεστών, οι οποίοι θα είναι µειωµένοι σε σχέση µε τα σηµερινά τους επίπεδα, του 13% και του 23%, αντίστοιχα. Το υπουργείο Οικονοµίας συµφώνησε να εξετασθεί το σενάριο αυτό όσον αφορά στη δηµοσιονοµική του απόδοση. Σηµειωτέον ότι ο συντελεστής 6,5% ισχύει σήµερα για διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, όπως φάρµακα, βιβλία, εφηµερίδες, περιοδικά, κινηµατογράφοι κ.λπ. Με άλλα λόγια, τα είδη που βρίσκονται σήµερα στον χαµηλό συντελεστή θα µεταταγούν στον νέο χαµηλό αλλά πάντως υψηλότερο συντελεστή. Επίσης σύµφωνα µε το σενάριο που εξετάζεται, προβλέπεται η µετάταξη µόνο των υπηρεσιών εστίασης (από το 13% που είναι σήµερα) στον νέο υψηλό συντελεστή.
4. Η ΜΕΙΩΣΗ του φόρου των επιχειρήσεων που σήµερα βρίσκεται στο 20%. Πρόκειται για µία πρόταση που κινείται στο πνεύµα µείωσης της φορολογίας που προτείνει και η Ν.∆.,και ενδεχοµένως να αποτελέσει βάση σύγκλισης.
Στα µέτρα του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος 2012-2015 περιλαµβάνονται ακόµηη εξοµοίωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρµανσης µε το κίνησης, καθώς και η ρύθµιση για τα αυθαίρετα.
Έρχεται ρύθµιση για τα αυθαίρετα και εξοµοιώνεται ο φόρος στο πετρέλαιο.
Η τρόικα θα δίνει τη γραµµή για φορολογία και ιδιωτικοποιήσεις
ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ που θα επιτρέψει τη συνέχιση της χρηµατοδότησης της χώρας, αλλά µε επώδυνους όρους κατέληξε χθες η κυβέρνηση µε την τρόικα.
Οι επώδυνοι όροι, όπως προκύπτουν από τη δήλωση της τρόικας, περιλαµβάνουν «σηµαντική µείωση της απασχόλησης στον δηµόσιο τοµέα», δηλαδή απολύσεις, «αναδιάρθρωση ή κλείσιµο δηµόσιων φορέων», «εξορθολογισµό επιδοµάτων», δηλαδή περικοπές ιδίως στους υψηλόµισθους δηµοσίους υπαλλήλους, µείωση των φοροαπαλλαγών και αύξηση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Παράλληλα, πάντως, η τρόικα µιλά για «προστασία των πλέον ευάλωτων οµάδων» και για εντατικοποίηση των προσπαθειών καταπολέµησης της φοροδιαφυγής.
Πολιτικά «επικίνδυνο» είναι εξάλλου και το θέµα των ιδιωτικοποιήσεων και ιδίως της διάθεσης περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού ∆ηµοσίου ως ενέχυρο για τη συνέχιση της χρηµατοδότησης από την τρόικα. Αν και δεν αναφέρεται σε αυτό η ανακοίνωση της τρόικας, το θέµα παραµένει ανοιχτό, καθώς επιµένουν σε αυτό δύο τουλάχιστον χώρες, η Φινλανδία και η Ολλανδία. Η ανακοίνωση της τρόικας µιλά για επιτάχυνση του προγράµµατος , και για σύσταση «φορέα ιδιωτικοποίησης µε επαγγελµατική και ανεξάρτητη διαχείριση».
Ιδιαίτερη σηµασία έχει, εξάλλου, η αναφορά που κάνει η ανακοίνωση της τρόικας, αλλά και αυτή του επιτρόπου Όλι Ρεν, στην παροχή «τεχνικής βοήθειας» στην Ελλάδα για την ενίσχυση των διαρθρωτικών αλλαγών. Ο κ. Ρεν αναφέρεται ειδικά στην παροχή τεχνικής βοήθειας στους τοµείς της φορολογίας και των ιδιωτικοποιήσεων, προϊδεάζοντας για την εγκατάσταση στην Αθήνα συµβούλων της τρόικας που θα δίνουν γραµµή για την πολιτική στους δύο αυτούς τοµείς.
Επιπλέον, τόσο η τρόικα όσο και ο κ. Ρεν κάνουν ειδική αναφορά σε 4 τοµείς: της υγείας, της αγοράς εργασίας, των µεταφορών και της ενέργειας, που θεωρούν ότι µπορεί να αποτελέσουν παράγοντες ενίσχυσης της ανάπτυξης, εφόσον συνεχιστούν οι µεταρρυθµίσεις που άρχισαν. Η τρόικα επισηµαίνει επίσης την ανάγκη της αναζωογόνησης της τουριστικής βιοµηχανίας και της εξάλειψης των διοικητικών εµποδίων στις εξαγωγές. Για να επιταχυνθούν οι µεταρρυθµίσεις στους εν λόγω τοµείς, η τρόικα σηµειώνει ότι θα ενισχυθεί «η τεχνική συνδροµή» από το ∆ΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα δηµιουργηθούν µηχανισµοί παρακολούθησης. Στη δήλωσή της η τρόικα αναφέρει ότι η επόµενη δόση θα διατεθεί πιθανότατα στις αρχές Ιουλίου.
Θα έχει προηγηθεί, ωστόσο, µια δύσκολη πολιτικά διαδικασία προκειµένου να περάσουν τα µέτρα από το Υπουργικό Συµβούλιο .
∆ΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονοµικών ανέφερε χθες ότι οι συζητήσεις αφορούσαν τη µέχρι τώρα πορεία του Μνηµονίου, το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα, τα πρόσθετα µέτρα του 2011, τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας και τις διαρθρωτικές αλλαγές «µε στόχο την οικονοµική ανάκαµψη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας».
«Η ελληνική κυβέρνηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «έχει ήδη κάνει τις τελευταίες εβδοµάδες σχετικές ανακοινώσεις µε συγκεκριµένες αποφάσεις που επιβεβαιώνουν τη βούλησής της να προχωρήσει σε αυτήν την πορεία. Τα σχετικά κείµενα θα συζητηθούν τις επόµενες ηµέρες για την οριστικοποίησή τους και τελούν υπό την έγκριση του Υπουργικού Συµβουλίου, πριν κατατεθούν στη Βουλή».
Ο προϋπολογισµός των επόµενων τριών ετών σε περίληψη, µε µια εισηγητική έκθεση και πίνακες, θα περιέχεται στο νοµοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα της κυβέρνησης που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, αφού εγκριθεί πρώτα από το Υπουργικό Συµβούλιο.
Λόγω αυτής της µορφής που θα έχει, υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονοµικών, το νοµοσχέδιο σχεδιάστηκε για να έχει ένα µόνο άρθρο.