Λίγο πριν το χάραμα η ιδανική στιγμή για να παρακολουθήσετε τα "πεφταστέρια"
Βροχή από "πεφταστέρια", τις Λυρίδες, θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν οι ξενύχτηδες στο βόρειο ημισφαίριο -και στην Ελλάδα - από το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής 22 Απριλίου μέχρι τα χαράματα του Μεγάλου Σαββάτου 23 Απριλίου.
Μετά τα μέσα Ιανουαρίου, υπάρχει κάθε χρόνο μια σχεδόν πλήρης έλλειψη διαττόντων αστέρων, μέχρι να εμφανιστούν οι Λυρίδες την άνοιξη.
Η καλύτερη ευκαιρία παρατήρησης είναι λίγο πριν το πρώτο φως της αυγής.
Φέτος όμως η σελήνη, θα είναι "γεμάτη" κατά τα τρία τέταρτα, και το φως της σκεπάζει σε ένα βαθμό τα "πεφταστέρια", ανάλογα και με τις κατά τόπους καιρικές συνθήκες.
Η Τροχαία όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα βρίσκεται στους οδικούς άξονες της Ηπείρου, για την ασφαλέστερη έξοδο των εκδρομέων. Καλεί τους οδηγούς να είναι πολύ προσεκτικοί, να μην οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, να μην αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, να φορούν ζώνες ασφαλείας, να σέβονται τους σηματοδότες κ.α.
Με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό αναμένεται σήμερα Μεγάλη Παρασκευή να κορυφωθεί η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα.
Αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι αλλά και άνεργοι δεν θα κάνουν φέτος Πάσχα όπως άλλες χρονιές. Οι εκτιμήσεις του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για την κατάσταση που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα προκαλούν πρωτοφανές για δεδομένα της Μεταπολίτευσης “σοκ”.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου”, μία στις τρεις επιχειρήσεις, δηλαδή περισσότερες από 275.000 εταιρείες, οφείλουν στους εργαζομένους τους, κατά μέσο όρο, 3 με 4 μηνιάτικα και έπεται ακόμη και πιο δραματική συνέχεια με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες, ελέω Μνημονίου αλλά και των νέων μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι περίπου το 60% των διαφωνιών που φτάνουν στο ΣΕΠΕ μεταξύ μισθωτών και ιδιοκτητών εταιριών, κάθε μεγέθους, αφορά σε μη καταβολή δεδουλευμένων, δηλώνει ο ειδικός γραμματέας του Σώματος, Μιχάλης Χάλαρης.
Όπως είπε ο επικεφαλής του ΣΕΠΕ, οι περισσότεροι εργαζόμενοι, μπροστά στον φόβο της απόλυσης τους, προβαίνουν σε καταγγελίες στο Σώμα μόνο αφότου έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα κάποιων μηνών από τη στιγμή που ο εργοδότης σταματά να τους αποδίδει μέρος ή και το σύνολο του μισθού τους.
Ειδικά κατά την διάρκεια των προηγούμενων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας μπροστά στον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν τη διαδικασία του αυτοφώρου, η οποία προβλέπεται από τον νόμο, αρκετοί εργοδότες κατέβαλαν το Δώρο του Πάσχα αλλά εξακολούθησαν να μην αποδίδουν τους μισθούς που χρωστάνε στους εργαζόμενους τους.
Αντίστοιχο φαινόμενο είχε γίνει και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Έντονη απαισιοδοξία σχετικά με την πορεία της φτώχειας και την προσωπική τους οικονομική κατάσταση εκφράζουν οι Έλληνες ενώ η καταναλωτική διάθεση των πολιτών εμφανίζεται καθηλωμένη σε πρωτοφανώς χαμηλά επίπεδα.
Στην «Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης» που δημοσιεύεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ύστερα από μετρήσεις επί δείγματος 1261 ατόμων καταγράφονται τα εξής:
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχωρεί το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2011 στο 27,1 από 28,7 που ήταν το τελευταίο τρίμηνο του έτους, αντανακλώντας τη συνεχή επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και της εισοδηματικής κατάστασης των νοικοκυριών, σημειώνοντας δε την ιστορικά χαμηλότερη τιμή του.
Η εκτίμηση των ερωτηθέντων για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση βρίσκεται και αυτή στο ναδίρ. Υποχωρεί 5.1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα ήδη χαμηλά επίπεδα που είχε βρεθεί το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.
Αναλόγως χαμηλότατες τιμές σημειώνει ο δείκτης ροπής προς κατανάλωση (υποχωρεί κατά 8 μονάδες σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2010) καθώς και η ροπή προς αποταμίευση.
Οι συντάκτες της έρευνας σημειώνουν ότι από τη συνολική εξέταση των δεικτών προκύπτει ότι οι καταναλωτές θα περιορίσουν σημαντικά τις δαπάνες τους και ως εκ τούτου αναμένουν ακόμη πιο άσχημη περίοδο για την κατανάλωση μέσα στους επόμενους μήνες.
Η απαισιοδοξία δείχνει να αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά καθώς και ο «Δείκτης Προσδοκώμενης Οικονομικής Κατάστασης της χώρας μετά από 4 χρόνια», υποχωρεί κατά περίπου 8 μονάδες από ό,τι πέρυσι.
Η πραγματική αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από το ρυθμό που αυξάνεται ο τιμάριθμος. Ο λόγος είναι ότι εξακολουθούν να σημειώνονται σημαντικές αυξήσεις σε βασικά είδη και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης.
Η αξία των ακάλυπτων επιταγών για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2011, έχει διαμορφωθεί στα 350 εκατ. ευρώ.
«Οι Έλληνες χρειάζονται άμεσα θετικές οικονομικές ειδήσεις και προοπτική με όραμα για το μέλλον», σημείωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Πελοπίδας Καλλίρης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μέτρησης: «Έχουν χαθεί κάποιες μάχες, αλλά ο πόλεμος για τη διάσωση της οικονομίας της χώρας δεν έχει ακόμη χαθεί. Η έρευνά μας δείχνει ξεκάθαρα ότι οι Έλληνες πολίτες πιστεύουν ότι οι θυσίες τους δεν πιάνουν τόπο», συμπλήρωσε.
«Η άρνηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων να αναγνωρίσουν ακόμη και την πιθανότητα της ελληνικής χρεοκοπίας είναι στα όρια της κωμωδίας» αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal με τίτλο «Κανείς δεν τολμά να το αποκαλέσει πτώχευση».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ακόμη και εάν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους του πακέτου στήριξης, θα είναι φορτωμένη με ένα μη διατηρήσιμο χρέος, που ήδη πλησιάζει το 150% του ΑΕΠ. Όλες αυτές οι αναφορές προς το παρόν, αντιμετωπίζονται με σφοδρή άρνηση από εκπροσώπους και άλλους αξιωματούχους».
Η Wall Street Journal αναφέρεται και στο προηγούμενο της Lehman Brothers και τονίζει πως το μάθημα για όλους από την χρηματοοικονομική κρίση που προκλήθηκε είναι ότι «οι επενδυτές δεν γνώριζαν με αρκετή σαφήνεια ποιοι είναι φερέγγυοι και ποιοι όχι, ποιοι θα σωθούν και ποιοι όχι».
«Ο μόνος τρόπος για να μην εξελιχθεί η Ελλάδα στην Lehman της κρίσης χρέους της Ευρώπης δεν είναι να προσποιούμαστε ότι δεν θα γίνει αναδιάρθρωση χρέους, αλλά να αρχίζουμε να εξηγούμε πως θα αντιμετωπιστεί αυτό το ενδεχόμενο, παρέχοντας περισσότερα στοιχεία για το ποιος πλήττεται και με ποιο τρόπο» αναφέρει η εφημερίδα. «Οι τράπεζες που είναι ευάλωτες θα μπορούν να τακτοποιήσουν τα των οίκων τους προτού είναι πολύ αργά».
Στα επίπεδα του 2003 «υποτιμήθηκαν» οι μισθοί ελέω κρίσης και πλέον το φάσμα της φτώχειας απειλεί όλο και περισσότερους Έλληνες.
Είναι δε πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα το γεγονός ότι ο κίνδυνος της φτώχειας μετατοπίζεται από τους ηλικιωμένους στα νεότερα ζευγάρια και τους εργαζομένους.
Πέρυσι η μείωση των αποδοχών σε πραγματικές τιμές (μαζί με τον πληθωρισμό) έφτασε το 13,5% για τους δημοσίους υπαλλήλους, το 11,3% για τους συνταξιούχους και ξεπέρασε ακόμη και το 14% στον ιδιωτικό τομέα.
Μάλιστα εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης, αφενός γιατί οι μέσες αμοιβές θα μειωθούν περαιτέρω κατά 5% με 5,7% και αφετέρου επειδή αναμένεται έξαρση της ανεργίας.
Το μέσο ποσοστό ανεργίας για το 2011 υπολογίζεται στο 15% με 16,5% και μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους πιθανολογείται ότι θα αγγίξει το 18%, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε 1.000.000 ανέργους.
Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία περιλαμβάνονται στην ετήσια Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, την οποία παρουσίασε χθες στη γενική συνέλευση των μετόχων ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιώργος Προβόπουλος.
Πιο αναλυτικά, για το «κούρεμα» των αποδοχών το 2010, που γύρισε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών πολλά χρόνια πίσω, σημειώνεται πως οι σε πραγματικούς όρους αμοιβές μειώθηκαν κατά 13,5% για τους δημοσίους υπαλλήλους και 9,5% για τους απασχολούμενους στις ΔΕΚΟ.
Οι μέσες συντάξεις υποχώρησαν κατά 11,3%.
Στον ιδιωτικό τομέα, και με εξαίρεση τον τραπεζικό κλάδο, εκτιμάται ότι το 40% με 50% των μισθωτών αντιμετώπισαν περικοπές αποδοχών της τάξης του 10%. Οι απώλειες εισοδήματος, αφού υπολογιστεί και ο πληθωρισμός, ξεπερνά το 14%.
«Έτσι υπολογίζεται ότι η αγοραστική δύναμη των αποδοχών υποχώρησε για τους δημοσίους υπαλλήλους σε επίπεδο χαμηλότερο του 2003, ενώ στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκε κατά μέσο όρο σε επίπεδο χαμηλότερο σε σχέση με το 2006», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Φέτος, όπως όλα δείχνουν, οι αμοιβές αναμένεται να γυρίσουν κι άλλα χρόνια πίσω, μια και η ΤτΕ προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους οι αποδοχές θα μειωθούν εκ νέου κατά 5% με 5,7% σε μέσα επίπεδα.
Και βέβαια στην Έκθεση δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι νέες περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και στις πρόσθετες αμοιβές των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ, που προαναγγέλθηκαν μέσω του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση.
Τέλος, να σημειωθεί ότι στον τραπεζικό τομέα οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν πέρυσι κατά 4,6%, ενώ για φέτος οι εκπρόσωποι των τραπεζών έχουν ζητήσει «κούρεμα» της τάξης του 10%.